Mahmoud Ahmadinejad
0

"Nove sankcije UN-a su dobre za baciti u smeće"

FENA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AP)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AP)
Nove sankcije koje je izglasalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija protiv Irana, optuženog zbog nuklearne politike, "ne vrijede ni pare" i "dobre su za baciti u smeće", izjavio je u srijedu iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, a prenijela novinska agencija Isna. "Ova rezolucija koju je izglasao UN ne vrijedi ni paru za iranski narod", izjavio je agenciji Isna Ahmadinejad iz Tadžikistana gdje se trenutno nalazi.

"Rekao sam jednom od njih (predstavnika velikih sila): ove rezolucije koje vi izglasavate nisu ništa drugo nego upotrijebljene papirnate maramice dobre za smeće", dodao je iranski predsjednik nekoliko trenutaka nakon saopćenja o glasanju Vijeća sigurnosti UN-a, prenio je AFP.

Reagirajući na usvajanje novog kruga sankcija, iranske vlasti odbacile su ovu odluku Vijeća sigurnosti UN-a kao "pogrešnu" i najavile da će parlament razmotriti suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), kao i da neće prekinuti obogaćivanje urana.

"Rezolucija je bila pogrešan potez, to nije bio konstruktivan korak ka rješavanju našega nuklearnog pitanja. Ovo će situaciju učiniti još gorom", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast za TV kanal Al-Alam.

U međuvremenu je jedan od zastupnika u iranskom parlamentu saopćio da će skupština hitno razmotriti na kojoj će razini Iran ubuduće surađivati s IAEA-om, prenijele su agencije.

Iranske vlasti su saopćile i da usprkos novim sankcijama neće prekinuti obogaćivanje urana.

"Ništa se neće promijeniti. Islamska Republika Iran nastavit će s obogaćivanjem urana", rekao je Ali Asghar Soltanieh, iranski predstavnik u sjedištu IAEA-e u Beču.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je ranije u srijedu rezoluciju o novim sankcijama Iranu, kojom se proširuje popis pojedinaca, tvrtki i organizacija kojima će biti zamrznuta sredstva i zabranjena putovanja u inozemstvo.

Od 15 članova Vijeća sigurnosti za rezoluciju je glasalo 12. Uzdržan je bio Libanon, dok su Brazil i Turska glasali protiv.

Sjedinjene Američke Države su sredinom maja predale Vijeću sigurnosti nacrt rezolucije kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog odbijanja te države da obustavi obogaćivanje urana.