Nuklearni program
0

Nove sankcije Iranu ne bi bile efikasne

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei rekao je da su pregovori jedini mogući način da se riješi nuklearni problem Irana, jer bi dodatne sankcije UN pogoršale situaciju.

"Nove sankcije protiv Irana zbog spornog nuklearnog programa te zemlje bile bi neefikasne, a problem se može riješiti samo putem direktnih pregovora bez uslovljavanja", rekao je Baradei.

Prema riječima El Baradeia američki predsjednik Barak Obama je uvidio da su pregovori sa Iranom jedino rješenje i da je predhodnih šest godina izgubljeno.

"Ukoliko postoji želja da se postigne napredak onda je neophodno početi pregovore bez postavljanja uslova", rekao je Baradei u intervjuu za austrijski dnevnik "Presse" .

Zapadne sile vjeruju da Iran tajno razvija nuklearno naoružanje, ali Teheran tvrdi da mu je atomska energija neophoda isključivo za rješavanje civilnih energetskih potreba.

Iran i šest svjetskih sila uključenih u pregovore o nuklearnom programu Teherana dogovorili su u Švajcarskoj početkom oktobra  da će Iran dozvoliti inspektorima IAEA da posjete nedavno objelodanjeno novo postrojenje za obogaćivanje uranijuma, ali nisu postavili vremenski okvir za inspekciju.