Svijet
0

Nove pucnjave u tržnom centru u Najrobiju

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kenijske snage sigurnosti i dalje se bore sa "jednim ili dvojicom" militanata, uprkos ranijim tvrdnjama da je zgrada pod kontrolom.

Snage sigurnosti i dalje provjeravaju sve ulaze u tržni centar. Njihov posljednji pokušaj da uklone militante pokazao se kao veoma kompleksan i dugotrajan, a još uvijek su u lovu na "jednog ili dvojicu" militanata unutar centra, nakon što su osiguravali sprat po sprat. Dio centra i dalje gori, nakon što su militanti zapalili madrace.

Smrtonosna opsada počela je u subotu, kada su militanti grupe al-Shabab upali u tržni centar Westgate. Napad je odnio živote 62 osobe, saopćio je Crveni krst, a svjedoci navode kako su iznesena i nova tijela.

Zvaničnici su saopćili kako su svi taoci oslobođeni, ali sigurnosni stručnjaci su za AP rekli kako se manji broj talaca i dalje nalazi u zgradi.

Napadači su navodno multietnička grupa iz čitavog svijeta. Kenijska ministrica vanjskih poslova Amina Mohamed rekla je da se među militantima nalaze dva ili tri Amerikanca i jedan Britanac.