SAD
0

Nove mjere spriječile ulazak 350 osumnjičenih za terorizam

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Američke vlasti spriječile su od decembra 2009. godine više od 350 osoba za koje se sumnja da su povezane s terorističkim organizacijama da se ukrcaju u avione s odredištem u SAD-u.

Jače mjere sigurnosti uvedene su poslije neuspjelog pokušaja aktiviranja eksploziva u avionu za Detroit, na Božić 2009. godine. Do tog incidenta neki sumnjivi putnik mogao je biti zadržan pred polijetanje samo ako je bio na listi osoba kojima je zabranjen let, jer su smatrane opasnošću po avione.

To je značilo da su, i pored detaljnih pretresa putnika i svih ograničenja uvedenih za sadržaj prtljaga, koje su na snazi još od 11. septembra 2001. godine, u SAD mogle da putuju i osobe za koje se znalo da imaju veze s terorizmom ili se to pretpostavljalo. Njima bi tek po slijetanju eventualno bilo rečeno da ne mogu stupiti na američko tlo.

Sada, pred međunarodne letove za SAD, uspoređuju se imena putnika s listom osoba osumnjičenih za terorizam, čak i onih za koje se ne smatra da predstavljaju opasnost po letjelicu, navodi AP.

Prema novim pravilima ljudi povezani s Al-Qaeidaom, Hamasom, Lashkar-e-Taibom i drugim terorističkim organizacijama spriječeni su da uđu u avione na putu za SAD.

Uspoređivanja s tom listom bilo je i ranije, ali tek po ukrcavanju u avion. U saveznoj agenciji za carinu i zaštitu granice kažu da takav jaz u sigurnosnoj praksi nije bio toliko vidljiv do decembra 2009. godine. Naprimjer, policajci su se pripremali da ispitaju "božićnog" bombaša po slijetanju u Detroit, ali je tada već bilo kasno.

Na listi osoba povezanih s terorizmom nalazi se 450.000 imena, a na listi onih kojima se zabranjuje let oko 30.000. Od septembra 2001. godine te dvije liste bile su među najpoznatijim oružjima američkih vlasti u borbi protiv terorizma.

Nova sigurnosna politika nije spojila ta dva spiska, ali su uvedeni novi standardi koji podrazumijevaju da se u procesu puštanja u avion uzimaju u obzir i imena s ovog dužeg spiska.

Ogromna većina osoba na terorističkoj listi su stranci, ali tu je i oko 6.000 američkih državljana. Njima se ne može automatski zabraniti ukrcavanje u avion ako nisu i na listi zabrane leta.

S druge strane, ako se neki Amerikanac nalazi na listi onih koji predstavljaju opasnost po sam let, može im se zabraniti ulazak u avion mada ne i povratak u SAD, naravno na neki drugi način, brodom ili kopnom iz neke susjedne države, podsjeća AP.