Nakon pokušaja napada
0

Nove mjere sigurnosti na međunarodnim aerodromima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na međunarodnim aerodromima su uvedene pojačane mjere sigurnosti poslije neuspjelog napada i pokušaja da bude aktivirana eksplozivna naprava u avionu koji je letio na liniji Amsterdam - Detroit.

Prvog dana Božića student iz Nigerije je pokušao aktivirati eksploziv u avionu koji je letio iz Amsterdama za Detroit.

Zapalio je eksplozivnu materiju, koju je sakrio ispod odjeće. Putnici su uspjeli da ga savladaju i njegov plan nije uspio.

Nigerijac je iz Lagosa doputovao holandskom linijom KLM u Amsterdam, a zatim je put nastavio američkom aviokompanijom za Detroit, pri čemu je prošao dvije aerodromske kontrole.

U Evropskoj komisiji (EK) sada istražuju da li su se aerodromi na Starom kontinentu pridržavali svih pravila za sigurnost i u vezi je sa odgovornima u Holandiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Užasnut sam pokušajem terorističkog napada", izjavio je potpredsjednik EK Jacques Barro.

Na aerodromu Amsterdam - Schiphol, jednom od najvećih u Evropi, glasnogovornica policije nije željela komentirati mjere sigurnosti kontrole za let 253.

Ovaj događaj pokazuje da je neophodna velika opreznost u borbi protiv terorizma.

Dodatne mjere sigurnosti uvedene su na osnovu odluke američke Službe za sigurnost u saobraćaju.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je sa Havaja, gdje se nalazi na godišnjem odmoru, naredio veće mjere sigurnosti.

Na međunarodnom aerodromu u Los Angelesu, jednom od najvećih u SAD-u, mjere sigurnosti i nakon objavljivanja informacija o pokušaju napada nisu se promijenile.

Aerodromi u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Španiji i Holandiji su poslije zvaničnog zahtjeva američkih vlasti pojačali mjere sigurnosti ili planiraju da to učine u 2010.

Putnici mogu očekivati oštrije kontrole i moguća kašnjenja.

Aviokompanija Air Canada je saopćila da putnici ubuduće ne smiju da napuste svoja sjedišta sat vremena pred slijetanje.

Glasnogovornik holandskog državnog koordinatora za borbu protiv terorizma izjavio je da su pojačane mjere sigurnosti primijenjene na svim letovima ka SAD-u u svijetu i da će biti na snazi do daljnjeg.

Putnici koji sa londonskog aerodroma Heathrow putuju prema SAD-u dobili su u subotu obavještenje da u ručni prtljag spada samo jedna torba.

Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da se razmatraju dodatne mjere sigurnosti, ali još uvijek nisu uvedene nove mjere.

Glasnogovornik aerodroma u Nigeriji je potvrdio da se prije međunarodnih letova kontroliraju svi putnici i torbe.

Aerodrom u Lagosu je tek u novembru prošao kontrolu američke agencije za sigurnost u saobraćaju.

„Mi se pridržavamo najnovijih standarda na svim područjima", izjavili su nadležni u najvećem nigerijskom gradu Lagosu, prenio je Deutsche Welle.