Rusija
0

Nove erupcije vulkana na Kamčatki

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najviši aktivni vulkan na području Evrope i Azije, Ključevskaja Sopka, i vulkan Šiveluč, koji se nalaze na ruskom poluostrvu Kamčatka, izbacivali su oblake pepela do 10 kilometara u visinu, saopćio je ogranak ruskog ministarstva za vanredne situacije na poluostrvu.

Zbog novih erupcija vulkana, međusobno udaljenih oko 70 kilometara, letovi na poluostrvu su u četvrtak bili preusmjereni, a jedan obližnji grad je prekrio gust oblak pepela.

Vulkanolog Sergej Senjukov izjavio je da se pepeo iz dva vulkana, koji su izbacivali potoke lave, kreće ka istoku preko Pacifika, javio je AP.

Centar za praćenje vulkanskog pepela u Tokiju izdao je upozorenje za avione da budu u pripravnosti zbog ovih erupcija.

Zvaničnici za vanredne situacije saopćili su da 5.000 stanovnika Usta Kamčatska, koje je prekrio gust oblak pepela, nisu direktno ugroženi, dok stručnjaci upozoravaju da bi pepeo u toj oblasti mogao da se zadrži još 10 dana.

Erupcija vulkana Šiveluč kasnije je prestala, dok se erupcija vulkana Ključevskaja Sopka nastavlja, saopćili su ruski zvaničnici.

Vulkan Ključevskaja Sopka, visok 4.750 metara, nalazi se blizu sjevernog kraja pojasa od 30 aktivnih vulkana na poluostrvu, gdje se godišnje dogodi tri do pet erupcija.

Prva zabilježena erupcija Ključevskaja Sopke dogodila se 1697. godine, a vulkan je od tada skoro neprestano aktivan, kao i mnogi vulkani u njegovoj blizini.

Šiveluč je najsjeverniji i jedan od najaktivnijih vulkana na Kamčatki. Rusko ministarstvo za vanredne situacije upozorilo je da je još jedan vulkan na jugu Kamčatke, Goreli, počeo da ispušta plinove i da bi mogao da proradi.