Svijet
0

Nove deportacije iz Amerike

BIRN/Sarajevo-x.com
Veselin Vidačak (32) i Uglješa Pantić (56), osuđeni u Americi zbog davanja lažnih podataka imigracionim vlastima, odustali su od dalje pravne borbe i pristali na deportaciju u BiH.

Kako javljaju američki mediji, ova dvojica bosanskih Srba osuđeni su jer su imigracionim vlastima dali netačne podatke o vojnoj službi za vrijeme rata u BiH. Naime, kako se pokazalo u toku procesa, i Vidačak i Pantić bili su pripadnici jedinica Vojske Republike Srpske, Zvorničke brigade, koje su učestvovale u osvajanju Srebrenice u julu 1995. godine.

Od decembra prošle godine, kada su uhapšeni, obojica se nalaze u svojevrsnom pritvoru te su se u ponedjeljak, 19. novembra, izjasnili da žele napustiti SAD.

Presude Vidačaku i Pantiću izrečene su u maju ove godine.

Pantić je u svojoj odbrani insistirao da nije bio vojnik, nego pripadnik radnog voda Zvorničke brigade, tvrdeći da je prisilno mobilisan, i negirajući da je ikada imao oružje ili uniformu.

U svoju odbranu, Pantić, koji ne govori engleski, tvrdio je da je formulare popunio njegov sin Saša Pantić, koji govori engleski.

Pantić je sa suprugom i dvoje djece u SAD doselio 1997. godine.

Veselin Vidačak je priznao da jeste bio pripadnik VRS-a, ali je rekao da je u danima nakon pada Srebrenice bio ranjen te da nije učestvovao u akcijama u kojima je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

U prilog ovoj tvrdnji Vidačakovi branioci su priložili medicinske nalaze.

Prema američkim zakonima, za krivično djelo davanja lažnih podataka imigracionim vlastima slijedi kazna do 30 godina zatvora ili deportacija.

SAD su prošle godine, zbog istih djela, deportovale Gorana Bencuna, Zdravka Božića i Mladena Blagojevića. Sva trojica su bivši pripadnici VRS-a i navodno su učestvovali u napadu na Srebrenicu. Bencun je pušten nakon kraćeg zadržavanja u pritvoru, dok je protiv Božića i Blagojevića podignuta zajednička optužnica za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, a suđenje je počelo 20. aprila ove godine.

Od decembra 2004. godine u SAD-u je na snazi Anti-Atrocity Alien Deportation Act, koji omogućava istragu i hapšenje naturalizovanih građana Amerike osumnjičenih za zločine koje su počinili prije dolaska u ovu zemlju.