Svijet
0

Nove demonstracije u Turskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko stotina hiljada Turaka demonstriralo je u nedjelju u Izmiru, na istoku Turske, izražavajući svoju privrženost sekularnoj državi a tražeći od turske vlade da ne miješa religiju s politikom i javnim životom, izvještava dopisnik AFP-a.

Demonstranti, koji su nosili portrete osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka, okupili su se na izmirskom trgu, trećem turskom gradu po veličini, na obali Egejskog mora.

Stotine demonstranata nalazilo se na brodovima koji su plovili duž obale, dok su se ostali nalazili po balkonima i krovovima zgrada.

Oko 3.000 policajaca je raspoređeno da prati demonstrante u gradu u kojemu je u subotu jedna osoba ubijena a 14 povrijeđeno od eksplozije na jednoj pijaci.

Policija je precizirala da se na ovim demonstracijama očekuje skoro milion i po osoba.

Zračni saobraćaj je zabranjen iznad grada a brodovi pograničnih straža patroliraju vodama Izmira.

"Turska je sekularna država i to će ostati", uzvikivali su demonstranti iste one slogani koji su se čuli na masovnim demonstracijama organiziranim u Ankari, Istanbulu i Manisi, na zapadu zemlje.

Pokušaj Stranke pravde i razvoja (AKP) na vlasti da šefa diplomatije Abdullaha Gula izabere za predsjednika države izazvao je posljednjih sedmica oštre proteste turskih laičkih sredina.

Armija je zaprijetila da će intervenirati u slučaju povrede sekularnog režima države.

Zbog nedostatka kvoruma, jer je opozicija bojkotirala sjednicu, Gul se povukao iz utrke a turski parlament je usvojio u četvrtak kontroverznu reformu ustava kojom se izbor predsjednika države predviđa na općim izborima.