Neredi ne prestaju
0

Nove demonstracije u Atini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko hiljadu studenata i gimnazijalaca, ljevičarskih aktivista, protestiralo je u utorak u centru Atine zbog smrti maloljetnika kojeg je 6. decembra ubio jedan policajac.

Na početku skupa ispred atinskog univerziteta desetak mladih je prevrnulo i uništilo jedno policijsko vozilo koje se nalazilo u blizini. Policajci su uspjeli pobjeći iz auta i nisu povrijeđeni.

"Dolje vlada ubica", "Državni terorizam nas neće zaustaviti", pisalo je na transparentima, javlja AFP.

Demonstranti su zatim krenuli prema zgradi parlamenta na središnjem trgu Sintagma, na kojem su se proteklih sedmica odvijale demonstracije nakon smrti 15-godišnjeg Alexisa Grigoropoulosa.

Jedna grupa gimnazijalaca je demonstrirala ispred ministarstva obrazovanja, a predviđeno je da ovo bude posljednji skup prije božićnih praznika.

Koordinacija gimnazijalaca će početkom januara odlučiti o nastavku pokreta. Prema saopćenju koordinacije, više od 700 školskih ustanova i nekoliko univerziteta okupirano je nakon Alexisove smrti.

Alexisova smrt je izazvala niz protesta u Atini i u nekoliko gradova u zemlji tokom kojih je bilo i žestokih sukoba između snaga reda i grupa mladih.