Porodice bježe iz gradova
0

Nove bitke u Libiji, vozila odvoze ranjene

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Borci koji predstavljaju nove libijske vlasti ušle su u petak navečer u jedan od posljednjih gradova koji su ostali odani pukovniku Gadafiju. Bitke su izbile na ulicama grada Bani Valida.

"Naši borci su na sjeveru grada i bore se protiv snajperista. Mi smo ušli sa istočne strane", rekao je zvančnik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Abdalah Kanšil.

Bani Valid, skupa s Gadafijevim rodnim gradom Sirtom i pustinjskim gradom Sabhom su posljednja mjesta koja nisu pod kontrolom NTC-a, koji je svrgnuo Gadafija s vlasti prošlog mjeseca, podsjeća Reuters.

Gadafijevi lojalisti su otvorili paljbu raketama na borce sjeverno od Bani Valida i istočno od Sirta izjavili su svjedoci.

NTC je rekao da je također poslao borce na jug Sabhe.

NTC je dao rok do subote Bani Validu i Sirtu da se predaju ili će biti suočeni s napadom. Prethodni rokovi za predaju su bili produživani kako bi se omogućilo više vremena za mirovne pregovore u cilju izbjegavanje krvoprolića.

Vozila Hitne pomoći su viđena u blizini Bani Valida kako odvoze žrtve i ponovo se vraćaju, a borci NTC-a su počeli koristiti samohodne rakete i minobacače.

Porodice iz Bani Valida su masovno počele bježati iz gradova.

Nakon poziva NTC-a, NATO je poslao svoje borbene avione koji će, ukoliko se gradovi ne predaju, izvršiti niz zračnih napada.