Haški sud
0

Novaković tvrdi da krajinska vojska nije dobivala streljivo od VJ

FENA
Kosta Novaković, nekadašnji visoki oficir tzv. krajinske vojske, izjavio je u ponedjeljak na suđenju trojici hrvatskih generala na Haškome sudu (ICTY) da vojska pobunjenih hrvatskih Srba nije dobivala streljivo od tadašnje Vojske Jugoslavije (VJ), nego se koristila zalihama bivše JNA.

"Streljivo smo imali iz rezervi JNA na tom području. Moguće da je jedan dio stizao iz VJ, ali to mi nije poznato", rekao je Novaković, bivši pomoćnik zapovjednika glavnog stožera vojske pobunjenih Srba.

Završavajući trodnevno svjedočenje, Novaković je ponovno ustvrdio kako vlasti tzv. RS Krajine nisu imale nikakav plan evakuacije civila, nego su se oni u 'Oluji' početkom kolovoza 1995. godine povlačili stihijski i neorganizirano.

Kako bi unijele red u evakuaciju, vlasti lokalnih Srba donijele su odluku da se civili evakuiraju isključivo unutar granica tzv. RSK, i to iz samo četiriju sjevernodalmatinskih općina te općine Gračaca u Lici, dodao je.

Metež su u taj plan unijele neke hrvatske radijske postaje koje su, pretvarajući se da su srbijanske, civilima predlagale smjerove povlačenja prema BiH, ustvrdio je Novaković.

Suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom "Oluje" i nakon nje, nastavlja se u utorak izvođenjem novog svjedoka optužbe.