Svijet
0

Novaci Švicarske garde prisegnuli Svetome ocu

FENA
U sklopu obilježavanja 500. obljetnice Papine švicarske garde, 33 novaka položilo je 6. svibnja, za tu posebnu prigodu na Trgu svetoga Petra, prisegu vjernosti Svetome ocu.

Tijekom svečanoga obreda spomenuli su se 147 gardista koji su 6. svibnja 1527. godine u bazilici Svetoga Petra položili živote braneći papu Klementa VII. Trube su dale znak za početak svečanosti, a skupina novaka u mimohodu stigla je na trg. Vojni kapelan, Alois Jehle, pročitao je formulu prisege: „Zaklinjem se da ću vjerno, odano i pošteno služiti Vrhovnome svećeniku papi Benediktu XVI. i njegovim zakonskim nasljednicima i da ću se svim snagama posvetiti, žrtvujući, ako je potrebno, čak i život za njihovu obranu“.

Držeći u lijevoj ruci svoju zastavu i tri prsta desne ruke uzdignuta u znak pobožnosti Presvetome Trojstvu, novi su gardisti izgovorili staru formulu koja ih je uvela u službu Papi. Prije prisege novih gardista, kapetan švicarske postrojbe Elmar Mäder, predstavljajući ih izaslaniku Svetoga oca nadbiskupu Leonardu Sandriju, zamjeniku za opće poslove Državnoga tajništva, napomenuo je kako su u svome srcu tražili sunce koje izlazi, a našli su ga u Kristu.

Potom se gardistima obratio njihov kapelan potaknuvši ih da očituju hrabrost koja ih krasi, te da podignutom glavom svjedoče vjeru u umrloga i uskrsloga Gospodina.