Atina
0

Nova vlada u Grčkoj ne ublažava mjere štednje

SRNA
Lukas Papademos
Lukas Papademos
Nova grčka vlada ostaće na funkciji mjesec ili dva duže nego što je planirano, a za to vrijeme Grci ne treba da očekuju ublažavanje oštrih mjera štednje, izjavili su danas zvaničnici u Atini.

Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu sa tehnokratom Lukasom Papademosom, stupila je na dužnost juče, sa zadatkom da riješi problem velikog državnog duga i ispuni uslove za dobijanje evropskog paketa pomoći od 130 milijardi evra, koji je dogovoren sa kreditorima prošlog mjeseca.

Novu vladu čine kadrovi prethodnog socijalističkog premijera Jorgosa Papandreua, članovi glavne opozicione stranke Nove demokratije, a jedan portfelj dobila je ultradesničarska partija LAOS.

Potpredsjednik vlade Teopdoros Pangalos, koji je istu funkciju obavljao i u prethodnom kabinetu, izjavio je da bi vlada mogla da ostane na funkciji duže od planiranih 100 dana.

"Ne znam da li će to biti 100 dana. Može biti 120 ili 150. U svakom slučaju, trajaće tokom prvog kvartala sljedeće godine", rekao je Pangalos državnoj televiziji NET.

Grci su pozdravili formiranje vlade nacionalnog jedinstva, jer , kako kažu, imaju više povjerenja u političara sa međunarodnim ugledom, kakav je Papademos, nego u političare iz prethodne vlade, koji su stavili sovje interese ispred interesa države.

Pangalos je upozorio glasače da ne očekuju popuštanje u provođenju oštrih poreskih mjera koje su uvedene ranije ove godine, jer su one neophodne da bi Grčka dobila finansijsku pomoć.
Papademos je u prvom saopštenju od stupanja na premijersku dužnost obećao da će ispuniti odredbe sporazuma sa liderima evrozone, kako bi Atina dobila dugoročni zajam od osam milijardi evra i izbjegla bankrot sljedećeg mjeseca.

Izvor iz trojke koju čine EU, MMF i Evropska centralna banka rekao je da bi inspektori mogli da posjete Atinu početkom sljedeće sedmice kako bi razgovarali sa članovima nove vlade i da će nova tranša Grčkoj biti uplaćena tek kada Atina obeća da će ispuniti sve obaveze.