Holandija
0

Nova vlada položila zakletvu pred kraljicom Beatrix

FENA
Nova holandska vlada, sastavljena od predstavnika Narodne stranke za slobodu i demokratiju koju predvodi Mark Rutte, i Demohrišćanske stranke Maxima Verhagena, položila je u četvrtak zakletvu pred kraljicom Beatrix.

Prva manjinska vlada u Holandiji od završetka Drugog svjetskog rata u parlamentu će uživati podršku antiislamističke Slobodarske partije kontroverznog političara Geerta Wildersa i neće imati mandat za provođenje sveobuhvatnih tržišnih reformi neophodnih toj zemlji.

Analitičari smatraju da je dobro što Holandija konačno, poslije više mjeseci, ima vladu, ali da se može zaključiti da ovakva koaliciona vlada neće moći da uradi mnogo na ekonomskom polju u narednih nekoliko godina, prenijeli su mediji.

Sporazumom o koaliciji predviđeno je pooštravanje pravila po pitanju imigracije i zabrana burke, kao i smanjenje budžeta za 18 milijardi eura, da bi deficit do 2013. bio smanjen na nivo koji dozvoljava Evropska unija.

Novi premijer Holandije Mark Rutte (43), prvi premijer iz liberalne stranke još od 1918. godine, tokom izbora se zalagao za vladu s manjim brojem ministara, smanjenje poreza i budžetskog deficita, ali i za smanjenje socijalnih davanja.

Na mjestu ministra finansija ostaće Jan Kes de Jager (41) koji je ovu funkciju obavljao i u dosadašnjoj tehničkoj vladi, a resorom ekonomije bavit će se dosadašnji šef diplomatije i lider Demohrišćanske stranke Maxim Verhagen (54).

Ministarska mjesta dobili su i liberali Frans Wekers (finansije) i Urie Roezenthal (vanjski poslovi), a pitanjem imigracije i azila bavit će se demohrišćanin Gerd Lers.