Barack Obama o Izraelcima
0

Nova vlada neće učiniti jednostavnijim mir s Palestincima

FENA
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da nova izraelska vlada neće učiniti "jednostavnijim" mir s Palestincima, ali je potvrdio da će se on osobno angažirati kako bi se okončao sukob star 60 godina.

"Nije jednostavnije, ali smatram da je sve to neophodno", kazao je Obama kada mu je na konferenciji za štampu u Bijeloj kući postavljeno pitanje o riziku koji za mir predstavlja vjerovatni dolazak na vlast u Izraelu lidera desne stranke Likud Benjamina Netanyahua, "ekstremista" koji je protiv stvaranja palestinske države.

Obama je kazao da izraelska vlada još nije kondstituirana i da se ne zna na šta će ličiti palestinska uprava u budućnosti, prenio je AFP.

"Ono što znamo jeste da je status quo neodrživ", dodao je on. "Suština je u tome da napredujemo prema rješenju o dvije države u kojim će Izraelci i Palestinci moći da žive u miru jedni pored drugih, u svojim državama, u miru i sigurnosti".

"Uz imenovanje specijalnog izaslanika za Bliski istok Georgea Mitchella, istaknuli smo da ćemo ovom problemu pristupiti ozbiljno već od prvog dana i da ćemo pokušati obje strane usmjeriti u pravcu priznavanja te realnosti", kazao je Obama i upozorio Netanyahua da će se SAD založiti za palestinsku državu, bilo da izraelska vlada to hoće ili neće.