Svijet
0

Nova Vlada Belgije položila zakletvu

SRNA
Elio Di Rupo (Foto: AFP)
Elio Di Rupo (Foto: AFP)
Vlada Belgije, predvođena Eliom di Rupom, položila je danas zakletvu, nakon 592 dana krize u ovoj zemlji, javljaju agencije.

Premijer Di Rupo, 12 ministara i šest državnih sekretara položili su zakletvu pred belgijskim kraljem Albertom Drugim.

Ceremoniju, koja je obavljena sa 20 minuta kašnjenja, prenosila je direktno belgijska televizija. 

Belgijske političke stranke sinoć su konačno postigle dogovor o koaliciji za formiranje Vlade, nakon rekordnog perioda poslije izbora bez formiranja najvišeg organa izvršne vlasti. 

Nova vladajuća koalicija od šest stranaka, koja je već izgubila godinu i po od četvorogodišnjeg mandata, obećala je u sporazumu na 180 stranica da će provesti reforme i stabilizovati državne finansije.

 Vlada će morati da zadovolji zahtjeve flamanske većine, koja govori holandski jezik, o prekidu daljeg jačanja ovlaštenja belgijskih regiona, i možda će morati da sastavi novi budžet, pošto ekonomisti ocjenjuju da je sadašnji nacrt previše optimističan u pogledu prognoziranog ekonomskog rasta.

 Razgovori o budžetu trajali su šest sedmica i zaključeni su na kraju 18-časovne rasprave, nakon što je agencija "Standard end Purs" umanjila kreditni rejting Belgije sa AAA na AA plus. 
Vladu predvodi  lider socijalista, frankofon Elio di Rupo. On će zadržati većinu ministara iz privremenog kabineta vršioca dužnosti premijera Iva Leterma, ali će im  povjeriti i  druge  funkcije. 

Flamanski hrišćanski demokrata Stiven Vanakere postao je  ministar finanisija, a frankofonski liberal Didije Rejnder   ministar  spoljnih poslova. 

 Di Rupo će biti prvi belgijski ministar sa francuskim kao maternjim jezikom od 1979. godine i prvi iz regiona Valonije od 1974. godine.

Istovremeno, on će biti prvi sin imigranata na čelu belgijske vlade i prva osoba na ovoj funkciji koja se otvoreno izjašnjava  kao homoseksualac.     

Anketa u listu "Soar" pokazala je da samo 29 odsto Flamanaca imaju povjerenje u Di Rupa, dok podrška u frankofonskoj Valoniji  dostiže 69 odsto.  

Stranka N-VA, koja se zalaže za otcjepljenje Flandrije od Belgije, ima podršku od 35 odsto među flamanskim glasačima. 
Razgovori o formiranju Vlade, u kojima je učestvovala i N-VA, bili su blokirani mjesecima, zbog čega su se pojavile spekulacije o mogućem raspadu Belgije poslije 181 godine postojanja.