Svijet
0

Nova Stranka sloboda s blagoslovom Berlusconija

FENA
U Italiji i Evropskoj uniji registrirana je nova stranka s blagoslovom bivšeg premijera i čelnika desnog centra Silvija Berlusconija, koji je rađanje takve stranke opovrgavao samo prije nekoliko dana, objavila su u srijedu talijanska glasila.

Ime i simbol stranke, Stranka sloboda (Partito della liberta), registrirala je kod talijanskog bilježnika 31. jula, a u Uredu EU-a za usuglašavanje imena 6. augusta, mlada talijanska poduzetnica Michela Vittoria Brambilla (39).

Crvenokosa Brambilla, predsjednica udruženja mladih industrijalaca, izjavila je kako je ime i simbol stranke registrirala dobivši za to "mandat Silvija Berlusconija", te dodaje kako je nova stranka "potpuno na raspolaganju 'Cavaliereu'".

Nije tajna da je Berlusconi htio ujediniti sve stranke desnog centra u jednu, ali je nailazio na otpore, posebno Sjeverne lige Umberta Bossija, te stranke Unije demokršćana Pierferdinanda Casinija, a ni Nacionalni savez Gianfranca Finija nije htio odmah uploviti u nepoznatu luku.

Osim toga, na prve vijesti o osnivanju nove stranke, u koju bi se trebale utopiti sve ostale stranke desnog centra, reagirali su i dočelnici Berlusconijevog pokreta Naprijed Italija, nakon čega je Berlusconi opovrgnuo stvaranje nove stranke, kazavši kako Naprijed Italijo ostaje "branikom demokratije i sloboda" u Italiji.

Michela Vittoria Brambilla, koja je koncem prošle godine počela osnivati klubove ili tzv. Zajednice sloboda, kako ih je nazvala, kojih sada u cijeloj Italiji navodno ima oko pet hiljada, no koje talijanski tisak naziva "virtualnima", od juna ove godine osnovala je i televiziju, TV Sloboda, koja emitira preko kanala Sky i nekih lokalnih stanica, a sada je registrirala i stranku.

Berlusconijeva ljubimica Brambilla mogla bi biti i njegovom nasljednicom, a na takvu mogućnost također oštro reagiraju saveznici bivšeg premijera koji se bore za taj položaj.

Berlusconi, tvrdoglav u ostvarivanju svojih planova, blagoslovio je osnivanje Stranke sloboda kao moguće matice svih stranaka desnog centra. S obzirom da nije mogao ujediniti stranke uz njihovu suglasnost, jednostavno je stvorio novo okupljanje u koje bi se trebale pretočiti ostale stranke, pa makar to učinile protiv volje čelnika.

Berlusconi vjeruje, prenosi Hina, da će na takav potez čelnike stranaka primorati obični članovi i birači, koji su svjesni kako se uz podijeljenost na male stranke ne može pobijediti na izborima.