Turska
0

Nova runda pregovora o nuklearnom programu Teherana

SRNA
Iranski zvaničnici i predstavnici šest svjetskih sila započeli su danas u Turskoj novu rundu pregovora o spornom nuklearnom programu Teherana pošto na prethodnom sastanku nije bilo skoro nikakvih rezultata.

Dvije strane su nakon susreta u Moskvi postigle dogovor da naredna runda bude održana u Istanbulu, na kojoj bi se diskutovalo o tehničkim pitanjima, razjasnili prijedlozi svjetskih sila, pojasnili detalji iranskog odgovora, te analizirali problemi koje je tokom sastanka iznio Tehran.

Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi izrazio je nadu u pozitivan ishod razgovora, ali je insistirao da Teheran ima pravo na proizvodnju nuklearne energije.

Na ovom sastanku biće razmijenjeena mišljenja na nivou zamjenika između Helge Šmid, koja je zamjenik visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton, i iranskog diplomate Alija Bagerija.

"Iran ima slobodu izbora. Očekujemo da će Iran donijeti odluku o tome da li želi da dopusti da diplomatija funkcioniše, da pažnju usmjeri na postizanje sporazuma o konkretnim koracima gradnje povjerenja i da odgovori na zabrinutosti međunarodne zajednice", rekla je portparol Eštonove Maja Kocijančič.

SAD, Izrael i nekoliko drugih zemalja sumnjaju da je iranski nuklearni program samo paravan za proizvodnju nuklearnog oružja. Teheran negira ove optužbe i navodi da je program u potpunosti namijenjen za mirnodopske svrhe, prvenstveno za proizvodnju električne energije.