UN
0

Nova rezolucija SAD-a o Bliskom istoku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države su uputile Vijeću sigurnosti UN-a nacrt rezolucije u kome se pozdravlja napredak u izraelsko-palestinskim pregovorima i traži "pojačavanje" napora koji bi doveli do postizanja mirovnog sporazuma.

Američki ambasador u UN-u Zalmay Khalilzad rekao je da će Vijeće sigurnosti glasati o nacrtu rezolucije u utorak, na sjednici kojoj bi trebalo da prisustvuje američka državna tajnica Condoleezza Rice i njezin ruski kolega Sergej Lavrov, kao i šefovi diplomatija drugih zemalja.

Bude li usvojen taj dokument, to bi bila prva rezolucija Vijeća sigurnosti o izraelsko-palestinskom sukobu od novembra 2003. godine kada je tadašnjom rezolucijom uspostavljena tzv. "mapa puta" o izgradnji palestinske državnosti.

"Vjerujemo da je u ovom trenutku veoma važno prepoznati napredak koji je do sada ostvaren", rekao je Khalilzad novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku, prenio je Reuters u subotu uvečer.

On je kazao da se američkim nacrtom rezolucije potvrđuju ciljevi mirovnih pregovora koje je u novembru 2007. pokrenula administracija Georgea W. Busha na mirovnoj konferenciji u Annapolisu, u američkoj državi Merilend.

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin rekao je da Moskva podržava američki nacrt rezolucije o Bliskom istoku i kako se nada da će biti jednoglasno usvojen, prenio je Itar-Tass.

Čurkin je novinarima u New Yorku prenio da je cilj nacrta potvrditi osnovna bačela bliskoistočnoga mirovnog procesa.

Administracija odlazećeg američkog predsjednika Busha željela je da se do kraja godine postigne sporazum o uspostavljanju palestinske države, ali je sada jasno da do kraja 2008. to neće biti moguće.