Svijet
0

Nova politika: U Kini bi se godišnje moglo rađati tri miliona beba više nego do sada

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prema svim analizama, u Kini će se godišnje rađati tri miliona beba više nego za vrijeme kontroverzne politike "jednog djeteta".

Primjena politike "jednog djeteta" dovela je do toga da najmnogoljudnija zemlja svijeta koja ima 1,37 milijardi stanovnika sada ubrzano stari, a što uveliko utječe i na privredni rast s obzirom na to da pada broj radno sposobnog stanovništva.

Vlasti ističu da će se promjenom propisa dati mogućnost za 90 miliona Kineskinja da rode i drugo dijete.

Pedeset posto njih ima između 40 i 49 godina, što ih prirodno ograničava u smislu da ne žele ili nisu sposobne da imaju dijete.

Ipak, objava o promjeni politike potakla je spekulacije da bi moglo dođi do "baby booma" koji će se koristiti za privredni rast.

Analitičari sa druge strane upozoravaju da mnogi kineski parovi uopće ne žele drugo dijete s obzirom na visoke troškove podizanja djeteta.

U toku 2014. godine u Kini je rođeno skoro 17 miliona beba, a kineske vlasti navode da bi zbog liberalizacije propisa u narednih pet godina moglo biti rođeno po tri miliona djece više godišnje. Obim kineske radne snage tako bi se do 2050. godine povećao za 30 miliona ljudi.