Svijet
9

Nova policijska brutalnost u SAD-u: Policija upala na zabavu na kojoj je bilo "previše crnaca"

Klix.ba
Nekoliko policajaca u mjestu McKinney u Texasu upalo je na tinejdžersku zabavu nakon što je prijavljeno da je "previše crnaca" prisutno na zabavi u blizini lokalnog bazena.

Nakon što se snimak upada policije na zabavu pojavio na internetu, policijska brutalnost ponovo je izazvala bijes američke javnosti.

Na videu se može vidjeti kako jedan policajac kako prisiljava tinejdžere koji su bili na zabavi, odjenute u kupaće kostime ili sportsku odjeću, da legnu na zemlju. Oni koji to odbijaju jedan policajac juri vičući na njih i fizički ih prisiljavajući da legnu na zemlju.

Jedan policajac se čuje kako govori da ga ne zanima ništa i da želi da tinejdžeri odmah odu. Nekoliko trenutaka kasnije vidi se kako pokušava da privede jednu tinejdžerku koja odbija da izvrši njegovu naredbu.

Nakon što se pokušala oduprijeti, policajac je izvadio pištolj i uperio ga u prisutne, a potom je odgurnu druge djevojke koje su pokušale zaštiti svoju prijateljicu.

Jednu od djevojaka policajac je potom uspio oboriti na zemlju te joj staviti lisice. Sve vrijeme glavu joj je rukama držao pritisnutu na zemlju, a na snimku se može vidjeti i kako isti policajac viče na djecu koja tvrde da su samo u prolazu.

Zvaničnici su potvrdili da je policajac suspendiran te da će se o cijelom događaju provesti istraga.