Mađarska
0

Nova opasnost od toksičnog otpada

SRNA
Otpadna voda iz fabrike aluminijuma na zapadu Mađarske i dalje sadrži toksične hemikalije koje ugrožavaju lokalnu rijeku, uprkos operaciji čišćenja terena, saopštila je organizacija "Greenpeace".

Ova međunarodna grupa za zaštitu prirode apelovala je da EU odmah izvrši pritisak na mađarsku Vladu, radi zaustavljanja "konstantnog zagađenja", prenosi BBC.

Desetoro ljudi poginulo je u oktobru prošle godine, kada se crveni mulj izlio iz fabričkih rezervoara i zahvatio obližnje selo Kolontar, udaljeno 45 kilometara od Dunava.

"Greenpeace" je uzeo uzorke vode sa šest lokacija duž kanala za otpadnu vodu koji se uliva u potok Tornu. Torna je dio riječnog sistema koji se uliva u Dunav. 

Uzorci su poslati na analizu u laboratoriju u Budimpešti i Agenciji za zaštitu životne sredine u Beču, koja je pronašla 1.300 mikrograma arsenika po litri vode. Važeća granica bezbjednosti u Austriji je 100 mikrograma.

Testirana voda potiče iz rezervoara broj 10, koji je popustio u oktobru, i iz manjeg rezervoara 10a, koji je upotrebljen za sakupljanje toksičnog otpada poslije katastrofe.

Aluminijumska kompanija MAL AG odbacila je odgovornost za nesreću u fabrici Ajka i u međuvremenu nastavila proizvodnju u ovom pogonu.
Komentatori navode da je Vlada oštro kritikovala odnos firme prema životnoj sredini, ali da želi da sačuva fabriku i 1.300 radnih mjesta.

Operacija čišćenja terena ocijenjena je kao uspješna, a većina lokalnih mještana koji su bili izbjegli u vrijeme nesreće u međuvremenu su se vratili domovima.