Svijet
5

Nova nada za nestali avion Malaysia Airlinesa: Da li će ostaci otkriti sudbinu 239 putnika?

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski i malezijski avijacijski eksperti sastat će se s policijom u Parizu kako bi koordinirali istragu o nestanku aviona na letu MH370 pet dana nakon otkrića dijela krila Boeinga 777 na Reunion otoku.

Dogodilo se to nakon grozničave potrage za olupinom koja do sada nije urodila plodom.

Malezijska delegacija na čelu sa generalnim direktorom civilne avijacije Azharuddinom Abdulom Rahmanom i predstavnicima Malaysia Airlines i pravosuđa sastat će se i sa francuskim sudijama kojima je dodijeljen ovaj slučaj. Istraživači iz sektora za potragu francuske žandarmerije i predstavnici Biroa za istrage i analize (BEA) učestvovat će u akciji potrage i koordinirati širu istragu.

Dio krila ispituje se u vojnom laboratoriju u Toulouseu, a rezultati se očekuju u srijedu poslijepodne. Ispitivanja bi trebala utvrditi da li je to dio Boeinga 777 koji je misteriozno nestao 8. marta 2014. godine sa 239 osoba.

Malezijski službenici potvrdili su da jeste riječ o dijelu tog aviona koji se jedini vodi kao nestali. Uprkos rezultatima, analiza neće otkriti priču ove tragedije.

"Ne trebamo očekivati čuda od analize", rekao je bivši direktor BEA-e Jean-Paul Troadec.

Otkako je pronađen dio krila, stanovnici otoka Reunion pretražuju obalu, a dijelove koje su pronašli predali su policiji. Nadaju se da je riječ o sitnim ostacima olupine. Ovi pronalasci probudili su novu nadu da bi se konačno mogla saznati sudbina aviona i 239 osoba koje su bile u njemu.

Australski istražitelji pretražuju područje od 4.000 kilometara od Reunion otoka i uvjereni su da je to područje u kojem se nalaze glavni ostaci.