Svijet
149

Nova karikatura poslanika Muhameda na naslovnici magazina Charlie Hebdo: Sve je oprošteno

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Na novoj naslovnici časopisa Charlie Hebdo sutra će se naći karikatura poslanika Muhameda koji drži natpis "Je suis Charlie" iznad kojeg piše "Sve je oprošteno".

Naslovnica sutrašnjeg izdanja satiričnog magazina dostavljena je svim svjetskim medijima.

Novi broj izlazi u tri miliona primjeraka, umjesto u uobičajenih 60.000, navodi Reuters. Također, ovaj broj će biti preveden na 16 jezika i prodavat će se u 25 zemalja.

"Već 22 godine nema broja u kojem nismo objavljivali karikature pape, Isusa, svećenika, rabina, imama i Muhameda i bilo bi čudno da ih nema i u ovome broju", rekao je Richard Malka, advokat Charlie Hebdoa.

Advokat magazina je kazao kako je cilj pokazati i to da ih ekstremisti nisu ušutkali.

Dvojica napadača koji su u krvavom pohodu u Parizu 7. januara ubili, između ostalih, i 10 članova redakcije Charlie Hebdo su kasnije, prije nego su i oni ubijeni, govorili kako su time "osvetili poslanika Muhameda".

Ove novine koje izlaze 44 godine oduvijek su nastojale razbiti tabue svojim provokativnim karikaturama, kako onima koje su vezane za religije, tako i onima o aktuelnim događajima i ličnostima.

Prvobitno je distributer lista namjeravao štampati milion primjeraka nakon masakra, ali su na kraju ipak odlučili da će ići s tri miliona.

"Nipošto nećemo popustiti, inače ništa ne bi imalo smisla. Stanje duha 'Ja sam Charlie' uključuje i 'pravo na uvredu'", rekao je advokat.

Malka je u razgovoru za Radio Europe 1 odlučno odbio optužbe za islamofobiju, rekavši da Charlie Hebdo nije nasilan, nego nepristojan list.

Inače, preživjeli članovi redakcije magazina Charlie Hebdo sada rade u prostorijama lista Liberation i koriste opremu drugih medija. Prije terorističkog napada list je bio pred stečajem te su već neko vrijeme tražili donacije kako bi ga održali u životu.