Svijet
0

Nova istraga: Otmičar Natasche Kampusch djelovao sam

FENA
Natascha Kampusch
Natascha Kampusch
Nova istraga otmice austrijske djevojčice Natasche Kampusch odbacila je teorije zavjere, navodeći da je njen otmičar "najvjerovatnije" djelovao sam. Istraga je provedena u periodu od devet mjeseci i u nju su bili uključeni američki i njemački eksperti, prenosi BBC.

Istraga zaključuje da je Wolfgang Priklopil najvjerovatnije djelovao sam kada je oteo desetogodišnju djevojčicu 1998. godine.

Kampusch je 2006. pobjegla iz svoje ćelije bez prozora u predgrađu austrijske prijestonice Beča. Priklopil je počinio samoubistvo istog dana.

DNK testovi i ispitivanja 113 svjedoka dovela su do teorija da je Priklopil imao saučesnike, navodi se u izvještaju.

Kampusch, koja trenutno ima 25 godina, izjavila je je da tokom zatočeništva nije vidjela nikoga.

"Iako se umiješanost ostalih u otmicu ne može u potpunosti odbaciti, nema nikakvog objektivnog dokaza da je to slučaj i nikakvi tragovi koji vode do tog zaključka nisu se mogli pronaći", navodi se u izvještaju.

Čelnik Saveznog policijskog ureda Njemačke Joerg Ziercke izjavio je, ipak, da nema nikakvog definitivnog naučnog dokaza jer Priklopil više nije živ.

Teorije zavjere izbile su nakon što je jedna učenica izjavila kako je vidjela Kampusch da su je dvojica muškaraca silom ugurala u vozilo. Njena izjava bila je u proturječnosti s njenim početnim svjedočenjem. Djevojčica je kasnije povukla svoje cjelokupno svjedočenje.

Ziercke je izjavio da je djevojčica greškom zamijenila vozilo otmičara za drugo, u kojem su zapravo bila dvojica muškaraca.

Priklopilov automobil i kuća u Strasshofu pretraženi su radi DNK uzoraka i dokaza o novim osumnjičenim, ali ništa nije pronađeno, kazao je on.

Smrt nezaposlenog telekom inžinjera zvanično je potvrđena kao samoubistvo, nakon što su autori izvještaja ponovo razgovarali s mašinovođom voza pod koji se on bacio.