Bijela kuća
0

Nova gripa je ozbiljna prijetnja za Amerikance

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Virus nove gripe A/H1N1/ predstavlja "ozbiljnu prijetnju" za Amerikance jer bi gotovo dva miliona zaraženih stanovnika SAD-a moglo ove zime biti smješteno u bolnice, od toga čak 300.000 na intenzivnu njegu u teško pogođenim regijama, navedeno je u izvještaju Vijeća američkog predsjednika za nauku i tehnologiju.

Ukupno gledano, 20 do 40 posto američke populacije moglo bi razviti simptome te bolesti, poznate kao svinjska gripa, dok bi 30.000 do 90.000 oboljelih moglo umrijeti, ističe se u izvještaju.

Obična gripa tokom sezone usmrti oko 35.000 Amerikanaca, objavljeno je na internet siteu Latimes.com.

Razlika je u tome što od virusa nove gripe H1N1 uglavnom umiru sredovječne osobe i adolescenti, dok je sezonska gripa većinom fatalan za starije ljude.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Thomas Frieden pak smatra da bi epidemija gripe H1N1 ove zime mogla biti znatno blaža, mada je istakao da je razvoj situacije veoma teško predvidjeti.

Vodeći američki naučnici i predstavnici ministarstva zdravlja u izvještaju ukazuju na izuzetan rad administracije američkog predsjednika Baracka Obame na pripremi za mogućno "izbijanje epidemije" nove gripe krajem ove godine.

Bez obzira na to, oni savjetuju da se ubrza razrada efikasne vakcine protiv tog virusa koja bi bila na raspolaganju već sredinom septembra, a ne sredinom oktobra, kako je sada planirano, što bi omogućilo početnu imunizaciju 40 miliona najrizičnijih osoba, uključujući trudnice, zdravstvene radnike i djecu.

Svjetska zdravstvena organizacija je 11. juna proglasila pandemiju nove gripe, od koje je do kraja prošle sedmice širom sveta umrlo gotovo 1.800 oboljelih.

SZO je ranije procijenila da bi oko dvije milijarde ljudi moglo da se zarazi novim virusom gripa u naredne dvije godine, što obuhvata gotovo trećinu žitelja čovječanstva.

Eksperti SZO-a su saopćili da se većina oboljelih od novog gripa oporavi za sedmicu dana bez ikakvog liječenja, ali oko 40 posto teških slučajeva nove gripe se javlja kod prethodno zdrave djece i odraslih, mlađih od 50 godina.