Svijet
0

Nova godina, novi počeci u svijetu

FENA
Položaj predsjedavajućeg Evropske unije u šestomjesečnom mandatu 1. januara je od Finske preuzela Njemačka.

Kancelarka Angela Merkel je izjavila da će Berlin tokom svog mandata nastojati da oživi evropski ustav, koji su birači u Francuskoj i Holandiji odbacili na referendumima 2005. godine.

Reforma evropskih institucija je, smatraju neki, ključni uvjet za daljnje širenje Unije, prije svega na zapadni Balkan.

Njemačka je od Rusije preuzela i predsjedavanje Grupom osam (G-8) najrazvijenijih zemalja svijeta - na tome planu prioritet će, kako se predviđa, biti Afrika.

Španija je, pak, od Belgije preuzela jednogodišnji mandat predsjedavajuće Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos do kraja sedmice će objaviti svoje prioritete, među kojima će, kako se predviđa, na visokom mestu biti budući status Kosova.

Bivši ministar vanjskih poslova Južne Koreje Ban Ki-moon u ponedjeljak je i zvanično stupio na položaj generalnog sekretara Ujedinjenih naroda.

Ki-moon je dužnost preuzeo od Kofija Annana, koji je na čelu svjetske organizacije proveo 10 godina. Korejski diplomat je izjavio da tokom svog mandata namjerava graditi mostove među nacijama.

Dopisnik BBC-a iz sjedišta UN-a u New Yorku javlja da bi to moglo biti od velikog značaja budući da unutar svjetske organizacije postoji dubok jaz između razvijenog svijeta i zemalja u razvoju.