Svijet
0

Nova danska princeza predstavljena javnosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Novorođena danska princeza čvrsto je spavala tokom svoga prvog pojavljivanja u javnosti u ponedjeljak dok su njeni roditelji - princ Frederik i princeza Mary - pokazivali svoje drugo dijete novinarima.

"Ona je veoma dobra i zahvalna prema svojoj majci", izjavila je princeza Mary, koja je australskog porijekla, o svojoj kćeri rođenoj u subotu, javio je AP.

Mary je ljuljala bebu koja je nosila bijeli šeširić i bila umotana u dekicu, dok je kraljevska porodica izlazila iz Univerzitetske bolnice Kopenhagena.

Mary i Frederik već imaju 18-mjesečnog sina Christiana, koji je u drugi u liniji naslijeđivanja na danski tron, nakon svog oca. Christian je prvi put sreo svoju sestru u nedjelju ujutro.

"On je bio oduševljen kada ju je vidio i pokazao je malo dječačke ljubavi", kazala je Mary.

Frederik je izjavio da je par "veoma zadovoljan i sretan" što ima djevojčicu.

Palača je zabranila korištenje fotoaparata s blicevima za fotografiranje kraljevske porodice dok napušta bolnicu a snage sigurnosti su držale masu znatiželjnika i novinara na sigurnoj udaljenosti.

Brojni Danci stigli su pred bolnicu u ponedjeljak ujutro noseći danske i australske zastave i nadajući se da će makar nakratko vidjeti novu princezu.

Kraljevska porodica prošla je crvenim tepihom do kolone vozila koja ju je čekala i trebala odvesti do zamka Fredensborg, oko 30 km sjeverno od Kopenhagena. Nova princeza bit će treća u liniji nasljeđivanja na tron nakon oca i starijeg brata.

Ona još nije dobile ime a Mary je izjavila da je za sada zove "lille pige", što znači mala djevojčica na danskom jeziku.

Tradicija je da članovi danske kraljevske porodice dobiju četiri imena. Danski mediji i kraljevski stručnjaci spekulirali su kako bi nova princeza mogla biti imenovana po kraljici Margarethe, Frederikovoj majci, njegovoj baki po majci, Ingrid, i po Marynoj majci - Henrietti.