Salem
0

Nova bolnica na mjestu gdje je kremirano 3.600 pacijenata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bolnica u američkoj saveznoj državi Oregon, ustanova za zbrinjavanje duševnih bolesnika u kojoj je 1975. snimljen film 'Let iznad Kukavičjeg gnijezda', bit će srušena i na njenom će se mjestu izgraditi novi bolnički kompleks.

Veći dio oronule, 125 godina stare glavne zgrade Oregonske državne bolnice u gradu Salemu bit će srušen i zamijenjen novom zgradom ove jeseni.

Iako je zla medicinska sestra Ratched izmišljeni filmski lik, bolnica se tokom godina suočavala s nekim posve stvarnim problemima kao što su pretrpanost, oronulost stropova i podova, zatim epidemije svraba i želučane groznice, spolno zlostavljanje bolesne djece i međusobni obračuni pacijenata.

Političari su godinama govorili o potrebi zamjene bolnice, ali se toga nisu ozbiljno prihvatili dok skupina zastupnika oregonskog parlamenta 2004. godine pri obilasku nije otkrila mračnu istinu: kremirane ostatke 3.600 pacijenata u zahrđalim bakrenim bačvama u skladištu. Zastupnici su bili zaprepašteni.

"Nitko nije mogao prozboriti niti riječ", rekao je predsjednik senata američke države Oregon Peter Courtney, koji je tu prostoriju nazvao "sobom izgubljenih duša".

Riječ je bila o posmrtnim ostacima pacijenata koji su umirali u bolnici od kraja 1880-ih do sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada se duševno oboljenje smatralo toliko sramotnim da su mnoge pacijente u bolnici njihove obitelji naprosto napustile.

"To nam je dalo veliki emotivni poticaj za novu bolnicu," rekao je Courtney koji je vodio nastojanja da se izgradi nova ustanova.

Iako je "kukavičje gnijezdo" ovdje snimljeno, ni film ni knjiga Kena Keseyja iz 1962. nisu izričito spominjali Oregonsku državnu bolnicu. On je inspiraciju za knjigu našao u bolnici američkih ratnih veterana u Paolo Altu u Kaliforniji.

Glumac Michael Douglas, koproducent filma, pregledao je više lokacija na zapadnoj obali i izabrao oregonsku bolnicu jer je tadašnji ravnatelj Dean Brooks filmskoj ekipi pristao dati neograničen pristup.

"Oni su film željeli snimiti na lokaciji sa stvarnim pacijentima", rekao je sada 91-ogodišnji Brooks. Brooks je rekao da je u filmu glumilo 89 pravih pacijenata bolnice.

Michael Douglas, Jack Nicholson (koji je igrao buntovnog Randlea Patricka McMurphyja) i Louise Fletcher (sestra Ratched) tijekom snimanja su svakodnevno bili u bolnici.

Redatelj Miloš Forman u ustanovi je živio šest tjedana i svojim glumcima naložio da proučavaju stvarne pacijente, pisao je 1975. časopis Rolling Stone. Nicholsona je obuzela depresija od onoga što je vidio, uključujući i davanje elektrošokova pacijentima. Film je te godine osvojio svih pet glavnih Oscara (najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, redatelj, scenarij).

Oregonski čelnici su 2006. donijeli odluku o gradnji nove bolnice s 620 kreveta vrijedne 300 miliona dolara na mjestu najstarijeg i najoronulijeg dijela kompleksa. Prednji dio stare glavne zgrade ostat će sačuvan kao muzej povijesti skrbi za duševne bolesnike.