Grčka
0

Nošenje štikli na Akropolju će biti zabranjeno

FENA
Grčka namjerava da zabrani turistkinjama da šetaju u visokim potpeticama tokom ljetnih manifestacija koje se organizuju na Akropolju i drugim arheološkim nalazištima zbog nepopravljive štete koje one nanose drevnim spomenicima, izjavila je predstavnica grčkog Ministarstva kulture.

"Turistkinje moraju da nose cipele koje neće narušavati spomenike", kazala je direktorica grčkih prahistorijskih i antičkih antikviteta Eleni Korka, prenijele su svjetske agencije.

Grčki ministar kulture podnio je 14. maja zakonski prijedlog kojim će ubuduće biti zabranjeni upotreba žvakaćih guma i šetnja u visokim potpeticama, navodeći da će za izgrednike biti predviđene visoke novčane kazne, pa i zatvorske.

Zakonom se zabranjuju i unošenje hrane i pića na mjesta gdje se održavaju predstave, kao i ulazak osoba pod djejstvom alkohola.

Grčki arheolozi strahuju da bi istaknuti spomenici, kao što je Herodovo pozorište u Atini, mogli biti nepovratno oštećeni zbog pretjerane upotrebe kao scene za razne kulturne događaje.

Prije tri godine Ministarstvo kulture je otkazalo sve manifestacije u Herodovom pozorištu tokom augusta zbog "pretjerane upotrebe".

Godinu dana ranije ekipe zadužene za održavanje spomenika izbacile su 27 kilograma žvakaćih guma zalijepljenih ispod mermernih tribina.

Sagrađeno 161. godine, Herodovo pozorište može da primi 5000 posjetilaca.