Svijet
0

Nošenje Olimpijske baklje preraslo u haos

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik The Independent izvještava u utorak o haosu u koji se pretvorilo nošenje olimpijske baklje kroz svjetske gradove.

List piše da se i u Londonu i u Parizu pokazalo kako su na sceni najsnažniji antikineski protesti i demonstracije protiv kršenja ljudskih prava još od masakra na Trgu Tienanmen 1989. godine.

Olimpijska baklja, koja je simbol ponosa kineskih vlasti kao domaćina Olimpijskih igara, pretvorila se, piše u Independentu, u simbol bruke i političke sramote i za Kinu i za vlade zapadnih zemalja.

Isti list piše o tradiciji nošenja olimpijske baklje kroz svjetske gradove koja, tvrdi autor članka u Independentu, počinje od nacista, a ne od drevnih Grka.

Dr. Carl Diem, koji je bio zadužen za organizaciju Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine, prodao je svoju ideju Josephu Goebbelsu kada su nacisti došli na vlast o tome kako bi mladi Arijevci trebalo da nose olimpijsku baklju od Hrama boginje Here u Olimpiji do stadiona u Berlinu.

Ova ideja se odmah dopala nacistima, piše list navodeći da se otada ponavlja ritual nošenja olimpijske baklje, mada ne uvijek s istim uspjehom.

Tako se, piše u Independentu, na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. dogodilo da je 19-godišnji atletičar Ronald Clarke opekao ruku prilikom paljenja baklje jer su tehničari pojačali dotok plina strahujući da se plamen neće zapaliti.

Kada su se 44 godina kasnije Igre ponovo održavale u Australiji, Clarkea su uvjerili da ponovno on zapali olimpijski plamen, ali se nesrećni sportist tokom probe opet opekao, piše Independent.