Profil Andersa Behringa Brevika
0

Norveški ubica je desničar, mason i mrzi muslimane

Sarajevo-x.com
Anders Behring Brevik
Anders Behring Brevik
Anders Behring Brevik, 32-godišnji Norvežanin osumnjičen za dva krvava napada u petak u Oslu, opisan je kao kršćanski radikal, mason i osoba koja nije podnosila muslimane i imigrante.

Najmanje 91 osoba ubijena je u eksploziji ispred zgrade Vlade u Oslu i pucnjavi u omladinskom ljetnom kampu na ostrvu Utoya. Za ovaj monstruozni zločin osumnjičen je Brevik, osoba koja je na svojim profilima na Twitteru i Facebooku (koji više nisu aktivni) navela da je konzervativac, kršćanin samac i da je zainteresovan za lov. Također, naveo je da je ljubitelj Winstona Churchilla, klasične muzike, te da voli filmove poput "300" i "Gladijator" i serije "True Blood" i "Dexter", objavio je BBC.

Anders Behring Brevik završio je trgovačku školu. Ima svoju firmu koja se bavi poljoprivredom i vjerovatno je tako i došao do velikih količina umjetnog gnojiva koje se koristi za izradu kućnih bombi.

Norveški mediji navode da se 32-godišnji monstrum bavio bodybuildingom i lovom, a da ranije nije imao problema s policijom, osim nekoliko saobraćajnih kazni.

Bio je ekstremno desno orijentisan i sam sebe je opisao kao nacionalistu i kritičara islama, a bio je veoma aktivan na forumima gdje je ostavljao postove u kojima je kritikovao islam. Na Document.no, norveškoj stranici posvećenoj političkoj debati, ostavio je na desetine postova oštro kritikujući islam i imigrante. Ta stranica je zatvorena.

Mediji navode i to da se 2008. godine upisao u članstvo lokalne masonske lože.

"Pretpostavlja se da je bio desno orijentisan i da je imao antimuslimanske stavove, ali motiv za zločin tek treba da se otkrije", kazao je načelnik norveške policije Sveinung Sponheim.

Inače, na Twitteru je zabilježen Brevikov posljednji post, tačnije citat Johna Stuarta Milla: "Uvjerenje jedne osobe jednako je snazi 100.000 osoba koje imaju samo interes."

Policija još uvijek nije objavila koliko je tačno povrijeđenih u luđačkom pohodu Norvežanina. On se nalazi u pritvoru dok policija istražuje pokolj ispred Vlade i u ljetnom kampu za laburističku omladinu.