Svijet
0

Norveški ubica Breivik se izvinio majci "što joj je uništio život"

Klix.ba
Anders Breivik
Anders Breivik
Norveški ekstremista Anders Breivik, osuđen zbog ubistva 77 osoba i bombaški napad iz 2011. godine, nikada se nije izvinio porodicama nevinih ljudi koje je usmrtio. Jedina osoba kojoj se izvinio za svoja nedjela bila je njegova majka Wenche.

"Izvini što sam ti uništio život", rekao je Breivik majci kada mu je u martu ove godine došla u zatvor da ga posjeti, navodi novinarka Marit Christensen u svojoj knjizi "Majka".

U ovoj tek objavljenoj biografiji navedeno je da je masovni ubica sa lisicama na rukama zagrlio majku i izvinio joj se. Wenche je kasnije preminula od raka.

Tridesetčetverogodišnji terorista se nalazi na izdržavanju 21-godišnje zatvorske kazne zbog masakra na ostrvu Utoya i postavljanja bombe pred zgradom Vlade Norveške u Oslu.

Promocija knjige
Promocija knjige "Majka" (Foto: AFP)

Rekao je da se ne kaje zbog ubistava i da bi ponovo učinio isto.

Njegova majka novinarki Christensen je priznala da je mrzila svoje dijete kad je čula šta je uradio, ali da se poslije pokajala jer "nikada ne možete prestati da volite svoje dijete".

Tog 11. jula 2011., kada je Breivik krenuo u svoj krvavi pohod, pripremila mu je obrok i čekala ga da dođe kući, ali se on nije vratio.