Prvi put nakon I svjetskog rata
0

Norveški sud sudi Bošnjaku za ratne zločine

FENA
Jedan norveški sud prihvatio je u ponedjeljak da sudi "za ratne zločine" čovjeku iz Bosne i Hercegovine osumnjičenom za mučenja i silovanja srpskih civila za vrijeme rata u BiH i tako omogućio da se u ovoj skandinavskoj zemlji obavi historijsko suđenje.

To će biti prvo suđenje ovog tipa u Norveškoj od Drugoga svjetskog rata, kada se sudilo osobama osumnjičenim za saradnju s nacističkim okupatorom.

Bivši pripadnik hrvatske milicije HOS, 42-godišnji Mirsad Repak, treba da odgovara prema optužbi za mučenja, kao i za jedan slučaj silovanja nad 18 srpskih ciivla, muškaraca i žena za vrijeme njihovg boravka u logoru Dretelj, poznatom po brutalnosti njegovih čuvara.

Kako živi s porodicom u Norveškoj, Mirsad Repak je postao naturalizirani Norvežanin 2001.

Optuženik, koji priznaje samo da je hapsio, izjavio je u srijedu na prvom saslušanju da nije kriv, javio je AFP.

Nakon što je prihvatio optužnicu za "ratne zločine", sud u Oslu je je odbacio argumente odbrane prema kojima se novi zakon o "genocidima, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti", na snazi od marta ove godine, ne može primijeniti retroaktivno na njezinog klijenta za događaje iz 1992. godine.

Sud u Oslu je naglasio da se samo kvalifikacija zločina promijenila. Zločinački karakter djela kojim se sudi i kazna koja se za njih može izreći nisu se promijenili u odnosu na 1992.

"Nije dakle, nepravedno, pozvati se na nove zakonske odredbe, i to nije kršenje paragrafa 97 iz ustava" koji zabranjuje retroaktivnu primjenu zakona, saopćili su suci.

Suci su ocijenili da počinjena djela ne podliježu zastari nakon 15 godina jer je optužnica podignuta u maju 2007. godine, a ustav im omogućava da sude strancima za zločine počinjene u inozemstvu.

Mirsad Repak bi mogao dobiti do 20 godina zatvora. Presuda se očekuje u novembru.