Svijet
0

Norveški general Robert Mood na čelu misije u Siriji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon imenovao je norveškog generala Roberta Mooda za šefa Posmatračke misije UN-a u Siriji (UNSMIS) i glavnog vojnog posmatrača, javio je Itar-Tass.

Dodaje se da je o toj odluci saopćeno u pismu koje je Ban ranije uputio predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a, i da su o njegovom sadržaju novinari saznali u četvrtak.

Novinska agencija France Presse navodi da će UN izbor norveškog generala potvrditi u petak.

Mood (54) je od 2009. do 2011. godine bio na čelu tijela UN-a za nadzor poštovanja uslova primirja - najstarije mirovne misije formirane 1949. godine poslije prvog arapsko-izraelskog rata.

Početkom aprila, izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan naložio je Moodu da održi pregovore u Damasku sa sirijskim vlastima o uslovima raspoređivanja posmatrača UN-a, a po medijskim informacijama norveški general uspjeo je da se dogovori sa sirijskim vlastima o dislokaciji 200 do 250 mirovnjaka u konfliktnim zonama.

Mood se uputio u Ženevu kako bi predstavio nacrt protokola Annanu, ali se u Damask više nije vraćao i njega je zamijenio marokanski pukovnik Ahmed Himiš.

Annanov portparol Ahmed Favzi tada je saopćio da je Moodova misija završena i da se on vraća u Norvešku.

Ranije je zamjenik generalnog tajnika UN-a za mirovne operacije Herve Ladsouse informisao Vijeće sigurnosti da će glavni vojni posmatrač početi da radi u Siriji do kraja ove sedmice.

Do tog vremena smatrat će se da je UNSMIS spremna za rad, a njena prethodnica izvršila je zadatak.

Prema prognozi Ladsousea, do 30 aprila u Siriji će se nalaziti 30 posmatrača, dok će za mjesec dana njihov broj dostići stotinu.

Sirijska novinska agencija Sana izvjestila je da su posmatrači pratili situaciju u najnemirnijim oblastima zemlje i uputili su se u pravcu administrativnih centara pokrajina Homs i Hama, sjeverno od Damaska, kao i da su dežurali u gradu Duma, 12 kilometara od glavnog grada.

Sana ukazuje da mediji nisu pratili aktivnosti prethodnice posmatračke grupe.

UNSMIS je formiralo Vijeće sigurnosti 21. aprila za preliminarni period od 90 dana, pod komandom glavnog vojnog posmatrača nad 300 pripadnika.