Svijet
0

Norveška: Sud traži novo vještačenje o stanju Breivika

FENA
Anders Behring Breivik (Foto: AFP)
Anders Behring Breivik (Foto: AFP)
Norveški sud zatražit će sutra novo psihijatrijsko vještačenje psihičkog stanja Andersa Behringa Breivika , koji je prošlog jula, u odvojenim napadima na sjedište vlade i ostrvo Utoja ubio 77 ljudi, pošto su raniji testovi pokazali da on nije uračunljiv.

Sud u Oslu odredit će dva nova psihijatrijska stručnjaka, koji bi trebalo da procijene mentalno zdravlje 32-godišnjeg ekstremiste.

Breivik je priznao ubistva 77 ljudi 22. jula, tvrdeći da je tako pokrenuo rat protiv "muslimanske invazije" u Evropi.

On je 22. jula, najpre ispred vladine zgrade u Oslu aktivirao eksploziv u automobilu, kada je poginulo osam ljudi, a potom je na Utoji - oko 40 kilometara sjeverozapadno od Osla, predstavljajući se kao policajac, ubio iz vatrenog oružja još 69 osoba, učesnika ljetnog omladinskog političkog kampa. Većina žrtava na ostrvu bila je maloljetna.

Dvočlana ekipa sudskih vještaka zaključila je 29. novembra da je Breivik neuračunljiv i da nije mogao da odgovara za svoje postupke, a naknadno je taj zaključak potvrdio i panel eksperata, navodi Tanjug.

U ovu dijagnozu, po kojoj Breivik pati od paranoidne šizofrenije, međutim, sumnjaju advokati koji predstavljaju 56 preživjelih i porodice žrtava napada.

Oni su početkom mjeseca uputili pismo sudu u Oslu, u kojem su naveli da trojica psihologa i jedan psihijatar, koji su posmatrali Breivika u zatvoru, prema vijestima u medijima, nisu uočili znake paranoidne šizofrenije ili samoubilačke težnje, zbog čega su zatražili novo veštačenje.

Suđenje Breiviku treba da počne 16. aprila.