Svijet
0

Norveška priprema riznicu sjemena u slučaju katastrofe

Sarajevo-x.com
U špilji koja se nalazi ispod zabačene arktičke planine, Norveška priprema spremište sjemena različitih žitarica koje bi se mogli iskoristiti u slučaju velike svjetske pošasti ili katastrofe. Mnogi su ovo spremište nazvali "riznicom u slučaju kraja svijeta" ili "Noinom arkom biljaka".

Oko 100 kilometara od Sjevernog pola, Norveška je ispod zabačene arktičke planine počela pripremati riznicu sjemena koje će "dobro doći" u slučaju svjetske katastrofe.

Mnogi su ovu riznicu nazvali spremištem u slučaju kraja svijeta, a ideju su podržali mnogi naučnici. Prema njima, ovo je pametna ideja koja će masama osigurati hranu ukoliko se dogodi neka pošast. To je nešto poput sefa u koji stavljamo vrijedne stvari.

Norveški naučnici će izdvojiti sjemena 21 žitarice poput pšenice, ječma i riže te mnogih drugih koje su važne za preživljavanje svjetske populacije. Mnoge su vrste gore pomenutih žitarica već izumrle ili ne uspijevaju zbog temperaturnih devijacija i promjene klime, prenio je u četvrtak BBC.

Prema analizama stručnjaka, uslovi stvoreni u ovom spremištu su idealni jer ledene površine ostavljaju zrna i sjemena u netaknutom stanju. Ipak, električni hladnjaci će održavati temperaturu od - 18 stepeni C° unutar riznice, ali čak i u slučaju da struje nestane, hladna arktička klima će izvjesno vrijeme moći održati sjemena.

Ovo je prema mišljenju stručnjaka dobra zaliha i za zemlje Trećeg svijeta u kojima desetine miliona ljudi umire svake godine od gladi jer žito ne uspijeva.