Svijet
0

Norveška odobrila homoseksualne brakove

Sarajevo-x.com
Homoseksualnim brakovima u Norveškoj bit će zagarantovana ista prava kao i heteroseksualcima. Bit će im dozvoljeno da stupaju u brak, da usvajaju djecu i da se podvrgavaju vještačkom oplođavanju, sudeći po novom zakonu o jednakosti.

Norveški gornji dom parlamenta je izglasao 23:17 u korist istospolnih brakova istog dana kada su se homoseksualci vjenčali u Kaliforniji.

Zakon je zamijenio raniji propis koji je dozvoljavao homoseksualcima da osnuju zajednicu sličnu bračnoj, ali bez dozvoljenih crkvenih vjenčanja ili usvajanja.

“Mi smo presretni. Toliko smo radili za sve ovo”, izjavio je Jon Reidar Oeyan, vođa norveške asocijacije koja se bori za slobodu homoseksualaca.

Parlamentarna većina je najavila dogovor o zakonu ovog mjeseca, a donji dom je glasao 84:41 prošle sedmice.

Protivnici, uključujući Kršćansku demokratsku stranku i Stranku progresa, su raspravljali o tome da djeca trebaju oboje, i majku i oca u tradicionalnoj porodici i protivili su se asistiranoj trudnoći za homoseksualke, prenosi AP.

U 1989. godine, Danska je postala na svijetu prva zemlja koja je dozvolila zajednice za homoseksualce, slične onima koje propisuje sadašnji norveški zakon. Nizozemska je 2001. godine postala prva zemlja koja je ponudila puna bračna prava homoseksualnim parovima.