Svijet
0

Norveška i Švicarska podržavaju emitiranje radijskog programa "Pred licem pravde"

FENA
"Pred licem pravde", novi radijski program o procesuiranju ratnih zločina počinjenih na Balkanu počeo je emitiranje 25. novembra.

Projekt financiraju Norveška i Švicarska, a realizira Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR) u suradnji s Radijom Slobodna Evropa/Radio Liberty (RSE/RL).

Osnovna namjera ovog radijskog programa jeste da svim ljudima na Balkanu redovno nudi tačne, vjerodostojne i objektivno prenesene informacije o suđenjima za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Ambasador Švicarske u BiH dr. Rolf Lenz kazao je tim povodom da je jedan od ključnih stupova suočavanja s prošlošću utvrđivanje istine putem sudskih institucija, te da ljudi u BiH i čitavoj regiji trebaju imati pristup tačnim informacijama.

"Švicarska je stoga odlučila podržati ovaj program koji će o navedenim temama informirati najmanje 600.000 osoba sedmično”

Norveški ambasador u BiH Jan Braathu kazao je da su dostupne i vjerodostojne informacije od najveće važnosti za praćenje suđenja za ratne zločine.

"Pred licem pravde" pružit će veću mogućnost ljudima da djeluju kao informirani učesnici u ovom nacionalnom i regionalnom programu čiji je cilj suočavanje s prošlošću.

Ovaj program emitirat će se nedjeljom od 18.30 do 19.00 sati, a reprizirati od 22.30 do 23.00 sata istoga dana.

Usto, ove informacije će biti dostupne na internet stranici RSE/RL-a i IWPR-a, navodi se u zajedničkom saopćenju upućenom iz IWPR-a, norveške i švicarske ambasade u BiH.