Svijet
0

Norveška: DNK testovi potvrdili identitet muškarca koji se ničega ne sjeća

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
DNK testovi u petak su potvrdili identitet muškarca koji je pronađen prije četiri mjeseca u sniježnom nanosu u blizini Osla, i koji je očigledno patio od amnezije.

DNK muškarca podudara se s uzorkom koji je dao bračni par u Češkoj Republici koji tvrde da su njegovi roditelji, navodi se u saopćenju norveške policije, prenosi BBC.

Par se prijavio nakon što je fotografija muškarca objavljena u ovoj sedmici. Misterija okružuje čovjekovu prošlost, dok policija još istražuje da li je on žrtva kriminala.

U policijskom saopćenju se navodi da je čovjek pokazao "veliko olakšanje" nakon što je identifikovan.

Policija je saopćila d je on poslan u češku ambasadu u Oslu, koja mu je dala privremeni pasoš i kontakt detalje za njegove roditelje. Dodatni detalji o identitetu čovjeka nisu objavljeni na njegov zahtijev.

Čovjeka je pronašao prolaznik u sniježnom nanosu istočno od Osla u decembru prošle godine, u polusvjesnom stanju i loše odjevenom za zimsko vrijeme.

Usvajajući ime "John Smith", on je izjavio da ne pamti ko je bio niti kako je stigao u Norvešku.

Osim češkog jezika, on tečno govori engleski sa slavenskim naglaskom.

U intervjuu za norvešku TV, on je izjavio kako vjeruje da je bio drogiran, opljačkan i seksualno zlostavljan. Povrede na njegovim člancima ukazuju na to da je bio svezan.

Norveška policija objavila je njegovu sliku u štampi nakon što su drugi napori da se identifikuje ostali bez rezultata.

Policija se u današnjem saopćenju zahvaljuje medijima širom svijeta čije je objavljivanje priče o tom slučaju otkrilo njegovu vezu s bračnim parom u Češkoj Republici.

Amnezija, djelmični ili potpuni gubitak memorije, obično je povezana ili s fizičkom traumom kao što je udarac u glavu, ili s psihološkom traumom.

To je obično privremeno stanje i ugrožava samo određeni dio iskustva ličnosti.