Ambasadorica Elma Kovačević
0

Norveška će zasigurno pronaći odgovorne za napad

Piše: Nedžad Jamaković
Ambasadorica Elma Kovačević
Ambasadorica Elma Kovačević
Građani Norveške su u šoku i ne mogu vjerovati da se u ovoj miroljubivoj zemlji dogodio teroristički napad u kojem je poginulo najmanje sedam osoba, kao i da je potom došlo do pucnjave na ostrvu Utoja, gdje je, prema prvim informacijama, poginulo devet osoba, kazala je za Sarajevo-x.com ambasadorica BiH u Norveškoj, Elma Kovačević.

Na početku razgovora ambasadorica Kovačević je istakla da, prema raspoloživim informacijama, u dva napada, u Oslu i na ostrvu Utoja, nema povrijeđenih ili poginulih državljana Bosne i Hercegovine.

"Policija će u kasnim večernjim satima, ili u subotu ujutro organizovati konferenciju za medije, kad bismo trebali imati više informacija o onom što se dogodilo. Oni su vrlo oprezni i ne žele iznositi bilo kakve informacije koje nisu dobro provjerene. Isto je i s norveškim političarima i medijima koji, za razliku od međunarodnih medija, ne daju nikakve špekulacije u vezi s počiniocima ovog zločina", kaže Kovačevićeva.

Ističe kako je eksplozija u Oslu bila šok za Norvežane, te da su svi zapravo mislili da je riječ o eksploziji plina, odnosno da niko nije mogao ni zamisliti da se ovako nešto može dogoditi u "miroljubivoj Norveškoj". Naglašava kako će Kraljevina Norveška zasigurno pronaći one koji su odgovorni.

"Bio je to kraj radne sedmice. Pripremali smo izvještaje o onom što smo uradili proteklih dana. Naša ambasada udaljena je oko kilometar od mjesta na kojem je došlo do stravične eksplozije. Bilo je užasno. Sad svi čekamo zvanične informacije od policije i norveških dužnosnika", kazala je naša sagovornica.