Svijet
17

Norveška: Breivik opet prijeti samoubistvom

FENA
Anders Breivik (Foto: EPA)
Anders Breivik (Foto: EPA)
Norvežanin Anders Behring Breivik koji je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine za ubistvo 77 osoba prije četiri godine, zbog lošeg tretmana u zatvoru prijeti da će se ubiti tako što će do smrti štrajkovati glađu.

Norveški mediji navode kako je Breivik početkom septembra Ministarstvu pravde Norveške uputio pismo u kojem se žali na loš tretman u zatvoru. On je naveo kako je izoliran i kako samo sat dnevno može provoditi izvan ćelije. Breivik je u pismu upozorio da će do smrti štrajkovati glađu ukoliko se to ne promijeni.

Norveški ministar pravde Anders Anundsen je izjavio kako ne namjerava odgovarati na pismo te da se u tretmanu koji Breivik ima u zatvoru ništa neće mijenjati.

Anders Behring Breivik je 22. jula 2011. godine izveo teroristički napad u Oslu i otoku Utoya usmrtivši ukupno 77 osoba. Sud u Norveškoj osudio je Breivika na maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine.

U zatvoru Ila u blizini Osla Breiviku su na raspolaganju računar, novine i sprave za vježbanje. On je i prošle godine upozoravao kako bi zbog lošeg tretmana u zatvoru mogao izvršiti samoubistvo.