Svijet
0

Norveška bi mogla srušiti zgrade na kojima su Picassovi murali

Klix.ba
Sudbina pet Picassovih murala na zgradama oštećenim u terorističkom napadu koji je počinio Anders Breivik u Oslu 2011. godine dovela je do oštre rasprave u Norveškoj.

Grupa uglednih stručnjaka preporučila je da se ove zgrade sruše i da se murali uklone. Međutim, grupa umjetnika insistira da murali ostanu tamo gdje jesu sada. Ovo djelo Pabla Picassa je posebno urađeno za vladine zgrade poznate kao H i Y blokovi.

Obje zgrade su oštećene u eksploziji bombe koju je Breivik postavio kod H bloka u julu 2011. To je bio početak niza napada u kojima je ubijeno 77 ljudi, većinom tinejdžera na otoku Utoya. U eksploziji u Oslu ispred ovih zgrada je poginulo osmero ljudi.

Jedno od mogućih rješenja je da se zgrade sruše, a mural da se izreže i premjesti. Nedavna anketa norveškog lista Verdens Gang je pokazala da je i javnost podijeljena u ovom slučaju. Rušenje podržava 39,5 posto ispitanika, dok je njih 34,3 posto protiv toga.

Umjetnik Dag Hol izjavio je kako je ovo jedinstvena prilika da se Oslo riješi "brutalne, ružne i ponižavajuće arhitekture". Međutim, Joern Holme, šef Uprave za kulturnu baštinu, je kazao da su zgrade od historijskog, arhitektonskog, političkog i umjetničkog značaja.

"Ne možemo rušiti neke od najboljih dijelova jednog razdoblja arhitekture samo zato što to danas smatramo ružnim", kazao je on.

Norveška vlada ima vremena do početka iduće godine da donese odluku šta će učiniti sa zgradama. Prava na vlasništvo nad muralima polaže Picassova porodic i oni također moraju biti uključeni u donošenje odluke. Claudia Andrieu, pravna zastupnica institucije koja se bavi zaštitom Picassove zaostavštine je izjavila kako oni nisu konsultirani, ali da ostaju otvoreni za dijalog.