Svijet
0

Norman Farrell preuzeo dužnost zamjenika tužitelja ICTY-a

FENA
Kanađanin Norman Farrell 1. jula je preuzeo dužnost zamjenika tužitelja Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), nakon što ga je na tu dužnost imenovao glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Prilikom preuzimanja dužnosti Farrell je izjavio kako je počastvovan time da mu je povjerena ovakva odgovornost, koju preuzima u trenutku kada Tužilaštvo vodi najveći broj suđenja od svog nastanka, kao i značajan broj žalbenih postupaka.

Uspješno okončanje preostalih predmeta u odobrenim rokovima, uz održavanje najviših standarda pravde, predstavlja izuzetan izazov, napomenuo je Farrell i izrazio uvjerenje da će to biti postignuto kontinuiranim naporima predanog osoblja Tužilaštva.

Norman Farrell je počeo s radom u Tužilaštvu ICTY-a 1999. godine kao zastupnik u žalbenim postupcima za Tužilaštvo ICTY-a i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (ICTR). Imenovan je za glavnog pravnog savjetnika Tužilaštva ICTY-a 2005. godine.

Prije dolaska u ICTY Norman Farrell je radio za Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC), gdje je obavljao nekoliko dužnosti: kao delegat i koordinator zadužen za promociju međunarodnog humanitarnog prava u Sarajevu; kao pravni savjetnik za međunarodno humanitarno pravo u Adis Abebi i kao savjetnik za međunarodno krivično pravo i međunarodno humanitarno pravo u Ženevi.

Od 1988. do 1996. bio je glavni tužitelj Državnog tužilaštva pokrajine Ontario, u Torontu, Kanada, saopćeno je iz Haškog suda.

Državljanin Kanade, Farrell, koji ima 49 godina, diplomirao je pravo u Kanadi, a ima i titulu magistra pravnih nauka Univerziteta Columbia u New Yorku. Držao je predavanja iz međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog krivičnog prava na više univerziteta u Evropi i Kanadi. Također je bio aktivan u specijaliziranoj obuci sudaca i tužitelja iz Indonezije, Sijera Leonea i Kambodže.