Svijet
0

Normalizira se snabdijevanje ruskim plinom u Evropi

FENA
U većini država članica EU-a kojima je bila smanjena isporuka ruskog plina zbog vala hladnoće koji je zahvatio kontinent situacija se normalizirala, objavila je u ponedjeljak Evropska komisija (EK).

"Tokom vikenda situacija se bitno poboljšala", kazala je glasnogovornica Evropske komisije zadužena za energetiku, Marlene Holzner, na pres-konferenciji.

U kontaktu smo s državama članicama i one su nas izvijestile da se isporuka plina iz Rusije nastavila u uobičajenim količinama u Bugarskoj, Slovačkoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj i Grčkoj.

"U Rumuniji, Njemačkoj i Italiji, kojima je Gazprom također smanjio dotok plina, sporuka se povećava premda još nije na nivou na kojem je bila prošle sedmice kada si se pojavili problemi zbog povećane potražnje u Rusiji", dodala je.

"Nema krize u Evropi, potrošači i industrija dobivaju plin kao i prije", istaknula je.

Italiji je snabdijevanje smanjena šesti dan zaredom zbog čega je talijanski ministar industrije Corrado Passera situaciju proglasio "kritičnom". Tokom dana održat će se sastanak kriznog odbora za snabdijevanje plinom na kojem će se okupiti dužnosnici ministarstva industrije, ENI-ja i operatora za prijenos plina Snam.

Italija uvozi 90 posto plina koji joj treba, od čega 30 posto iz Rusije.

"Možemo vidjeti kako bi se moglo pomoći Italiji ako Rim izrazi potrebu", kazala je glasnogovornica EK-a, napomenuvši da Italija ima "jako diverzificiranu" snabdijevanje plinom i da ga može kupiti od drugih država u slučaju manjka.

Sve države članice EU-a za sada se mogu nositi sa situacijom zahvaljujući "tržišnim mjerama", što znači da plinske kompanije koriste svoje zalihe ili plin kupuju na tržištu, uključivo ukapljeni plin.