Vladao od 1983. do 1989.
0

Noriega se danas vraća u zatvor u Panamu

SRNA
Manuel Noriega
Manuel Noriega
Nekadašnji panamski vojni diktator Manuel Noriega vraća se danas iz francuskog zatvora u svoju domovinu, gdje će služiti kaznu od 20 godina zatvora zbog ubistava svojih protivnika u vrijeme dok je vladao Panamom.

Norijega (77) je svrgnut je sa vlasti u Panami invazijom SAD 1989. godine. On je posljednje dvije decenije proveo iza rešetaka, prvo na Floridi, a potom u Francuskoj, nakon što je osuđen zbog trgovine drogom i pranja novca u vrijeme kada je bio na vlasti.

Zajedno sa Noriegom, na komercijalnom letu iz Pariza prema Panami biće panamski državni tužilac i jedan ljekar.

Očekuje se da Noriegin povratak neće imati veći politički uticaj na zemlju koja je ostvarila značajan ekonomski napredak u posljednjih nekoliko godina.

Noriega nije bio omiljen ni dok je vladao Panamom od 1983. do 1989. godine, a njegove malobrojne preostale pristalice danas se ne ističu u javnom životu, dok opozicija smatra da on pripada dalekoj, mračnoj prošlosti.

Noriega je osuđen u odsustvu za 11 ubistava, uključujući pogubljenje ljekara Huga Spadafore 1985. godine, koji je zaprijetio da će obznaniti Noriegine veze sa drogom, i egzekuciju devet oficira 1989. godine, nakon što su pokušali da izvrše vojni udar.