Dvoje djece imalo po 14 godina
0

Noreška: Sahranjene još 32 žrtve Breivikovih napada

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Norveškoj su u petak sahranjene još 32 žrtve napada od prije dvije sedmice u kojima je Anders Behring Breivik u centru Osla i na otoku Utoya ubio 77 ljudi.

Skoro polovina u petak sahranjenih osoba bila je mlađa od 18 godina, a među njima su i jedan dječak i djevojčica koji su tek bili napunili 14 godina.

Sahrane žrtava nasilja, kakvo u toj skandinavskoj zemlji nije viđeno od Drugog svjetskog rata, održavaju se skoro svakodnevno u proteklih sedam dana, uz prisustvo zvaničnika vlade na poziv članova porodica.

Premijer Jens Stoltenberg prisustvovao je sahrani 45-godišnje Monike Elizabet Besej, čiji je nadimak bio "Mama Utoja", jer je u posljednjih 20 godina organizirala kamp podmlatka Laburističke stranke na tom otoku, javio je AFP.

Breivik je rekao da su podmetanje eksploziva ispred zgrade vlade u centru prijestolnice i pucnjava na Utoyi bili neophodni u okviru "krstaškog rata" protiv imigracije muslimana u Evropu i multikuturalizma.

U eksplozijama u Oslu 22. jula ubijeno je osmero ljudi, dok je samo nekoliko sati kasnije u pucnjavi na otoku Utoya ubijeno 69 osoba, većinom djece.

Policija je prošle sedmice identificirala sve žrtve masakra u Norveškoj i objavila njihova imena.