Svijet
0

Nogovicin: Ruske snage ostaju van tampon zona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
General ruske vojske Anatolij Nogovicin izjavio je u subotu da će ruske snage, uprkos sporazumu o povlačenju iz Gruzije, zadržati kontrolu nad još jednom važnom strateškom tačkom u toj zemlji - glavnom trgovačkom lukom Poti.

Ruske patrole ostat će u tom gradu uprkos tome što se on nalazi van granica tampon-zone koju je Moskva uspostavila oko secesionističkih regija Abhazije i Južne Osetije, javio je BBC.

General Nogovicin je rekao da takva odluka ne ugrožava realizaciju potpisanog ugovora o primirju, koji je sukobljenim stranama iznio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

General je istovremeno optužio NATO da koristi operaciju dostave humanitarne pomoći Gruziji kao pokriće za gomilanje mornaričkih snaga u Crnom Moru.

On je odbacio kritike Zapada na račun Moskve, kao i tvrdnje da Rusija krši primirje time što će više od dvije hiljade vojnika ostaviti u Gruziji.

On je upozorio da bi Moskva mogla mogla da pošalje još vojnika u Gruziju ukoliko SAD pokušaju da ponovo naoružaju gruzijske snage.

Gruzijske vlasti su saopćile da Moskva njihovu zemlju "drži pod skoro neizdrživim pritiskom".