Dokazi o mučenju
0

Noćna mora za Obamu i demokrate

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Američki predsjednik Barack Obama trpi političku štetu svaki put kada se ispostavi da je tokom vladavine njegovog prethodnika Georgea W. Busha navodno bilo mučenja osumnjičenih za terorizam, piše u utorak londonski The Times.

Iako je riječ o nečemu što se navodno događalo dok je Bushova administracija bila na vlasti, nastavlja autor analize u Timesu, dokazi o zlostavljanju osumnjičenih za terorizam prava su noćna mora za Obamu i Demokratsku stranku.

I to nije samo zato što bi istraga o navodnom mučenju značajno skrenula pažnju s reformi američkoga zdravstvenog sistema koje Obama treba progurati u Kongresu, već i zato što su demokrati na gubitku svaki put kada se povede javna rasprava o odnosu agenata CIA-e prema osumnjičenima za terorizam.

Prema nedavno objavljenim podacima istraživanja javnog mnijenja naime, prenosi Times, većina Amerikanaca vjeruje da je opravdano koristiti razne metode kako bi se pribavile informacije važne za nacionalnu sigurnost.

Zato se, zaključuje list, možda čini kao moralno ispravno da se vodi daljnja istraga o navodnom mučenju pritvorenika, ali je to istovremeno za Baracka Obamu politički štetno.