Svijet
0

Nobelovci traže mir između Izraela i Palestinaca

FENA
Sedamdesetak dobitnika Nobelove nagrade i stotinjak evropskih poslanika potpisali su peticiju kojom traže nastavak mirovnog procesa na Bliskom istoku, povodom međunarodne donatorske konferencije u ponedjeljak u Parizu.

Prema francuskoj nevladinoj organizaciji Peace lines, inicijator peticije, 69 nobelovaca, među kojima Dalaj lama, iranska advokatica Shirin Ebadi i francuski fizičar Georges Charpak te 97 evropskih poslanika i ličnosti potpisalo je apel nazvan "Protiv terora a za zajednički smisao".

"Od srca pozdravljamo hrabrost čelnika i izraelskih i palestinskih građana koji smjelo koračaju naprijed na putu pravde i zajedničkog smisla", navodi se u tekstu objavljenom na internet stranici ove nevladine organizacije.

Nekoliko potpisnika, među kojima Amerikanac Elias Corey, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1990. i Francuz Francois Jacob, za medicinu 1965., potvrdilo je da podržava ovu inicijativu.

Nevladina organizacija Peace lines je formirana 1993. u trenutku rata u Bosni i Hercegovini. Ona je imala za cilj da mobilizira u prilogu mira ličnosti različitih profila, posebno nobelovce. Ova organizacija je posebno pokrenula nekoliko peticija za Bosnu i Hercegovinu i Alžir.

"Dužnosnici nisu tako gluhi kako se vjeruje. Kada im se obrate uvaženi glasovi, onda oni čuju", rekao je Jacob Claude, zvaničnik ove organizacije.

Međunarodna zajednica je okupljena u ponedjeljak u Parizu radi finansiranja stvaranja buduće palestinske države.